Pokret Tvrđava realizovao akciju u Radincu

SMEDEREVO, 13. novembar 2021 – Smederevski Pokret Tvrđava je saopštio da je danas u Radincu realizovao prvu uličnu akciju u okviru projekta „Podizanje prašine“.

Podsećaju da su taj projekat započeli u oktobru, kada su javnosti saopšteni rezultati analaize prašine i šljake iz Radinca, a realizuje se pod okriljem inicijative „Građani imaju moć“ uz podršku organizacije Crta i drugih partnera.

Kako su saopštili, u ovoj, drugoj etapi projekta, fokus aktivista će biti na uličnim akcijama kao prilikama za susret i razgovor sa građanima. U tom smislu, između ostalog, Radinčanima je deljen info materijal sa podacima o stanju kvaliteta vazduha, rizicima koje takva situacija nosi po zdravlje ljudi i zaštitu životne sredine i predloženim merama za rešenje tog problema.

Dodaju da je to bila prilika da se na licu mesta, sa građanima otvoreno porazgovara o stanju kvaliteta vazduha, čuje njihovo mišljenje i sugestije, a isto su zainteresovani učesnici mogli da učine i popunjavanjem anonimnog upitnika koji će Pokretu Tvrđava dati bolji uvid u to šta sami meštani prepoznaju kao najveće izvore zagađenja, na koji bi način i od koga trebalo tražiti preduzimanje konkretnih mera.

Istovremeno, iz Radinca je ovoga puta započeta i akcija „1000 otisaka“ koja simbolično počiva na tome da građani, prašinom iz takozvanog “sedmog rejona” ostave svoj otisak na papiru većih dimenzija, a to će, uskoro moći da učine i Smederevci, s obzirom na to da Pokret Tvrđava do kraja meseca istu akciju planira i u samom gradu, navodi se u saopštenju.

Foto: Pokret Tvrđava

Skorašnji članci

error: Content is protected !!